Spring naar content

Start jij jouw loopbaan met een stage bij ADS Groep?

Stages

Start jij jouw loopbaan
met een stage bij ADS Groep?

Ben jij op zoek naar een stageplaats, BBL-plek, traineeship of een mooie eerste baan? Bij ADS Groep hebben we al veel mensen de kneepjes van ons vak mogen leren. Ontdek snel voor welke plekken binnen de organisatie we op zoek zijn naar jong talent!

“Sude Yanar kijkt met plezier terug op haar snuffelstage”

Sude Yanar

Als eerstejaars HBO studente Bouwkunde was het voor Sude Yanar tijd voor haar eerste stage. Een zogenoemde snuffelstage; dat betekende dat ze acht weken lang een dag in de week bij ADS Groep op de bouwplaats mee liep. Een schitterende ervaring. Ze blikt – met een grote lach op haar gezicht- terug:

“Voor mij betekende deze stage elke donderdag vroeg uit de veren, want we vertrokken om 5.30 uur vanuit Holten naar de bouwplaats van het project Anna Schotanus in Heerenveen. Maar…ik klaag niet…want het was heel erg leuk. Ik heb enorm veel plezier gehad. Ook met mijn collega’s; er heerst een hele fijne werksfeer. Het is mooi om te zien hoe iedereen goed samenwerkt op de bouw. Verder was het interessant om elke week opnieuw de voortgang te zien; daar maakte ik foto’s van voor mijn verslag. Ook heb ik veel geleerd; zo hadden we te maken op de bouw met brandweerbaarheid, iets waar ik later tijdens mijn toets profijt van had. Ook heb ik met de werkvoorbereiding meegelopen; daardoor weet ik nu dat ik graag die richting op wil. En verder was het heel leerzaam om te zien hoe alles in elkaar zit. En hoe het werk daadwerkelijk in het echt gaat.” Ze lacht: “Daar kan ik geen vacaturetekst tegenop.”

“Vrijheid en vertrouwen zijn de beste leerschool”

Irene Cats

Van stagiaire naar eerste baan
Een grote lach op haar gezicht a­ls we vragen naar haar ervaringen bij ADS Groep. Irene Cats (derdejaars student hbo Bouwkunde) is enthousiast. Zeg maar gerust razend enthousiast over haar werk bij ADS Groep Bouw. Ze kwam vorig jaar binnen als stagiaire en moest vroeg uit de veren voor de nieuwbouw van het Ashram College in Alphen aan den Rijn. Iets dat ze moeiteloos deed. Het einde van haar stage betekende voor haar geen afscheid. Op de vraag of de vrolijke aanpakker wilde blijven kwam een volmondige ja. Sinds kort is ze – voor een dag in de week – officieel werkvoorbereider. Een rol die goed bij haar past.

De beste leerschool
Ze vertelt: “Ik vind het fijn hier. Toen ik voor het eerst binnenkwam werd er al met me meegedacht. Ook richting de toekomst. Mij trok vooral de uitvoering, maar ze zagen me ook wel in de projectleiding. Er is bij ADS Groep de kans om te leren. Ik kwam van de havo met amper werkervaring. In mijn werk is er veel vrijheid en vertrouwen, dat is de beste leerschool.” Haar stage was dan ook een afwisselend avontuur. “Zo reed ik van Alphen aan den Rijn naar de architect in Rotterdam voor nieuwe bemonsteringen. Ook was ik betrokken bij de inkoop en liep ik met de jongens mee op de bouwplaats.” Tegenwoordig zit ze op kantoor in Goor. Ook daar gaat het er gemoedelijk aan toe. “Iedereen is erg vriendelijk. De drempel is laag. De deuren van de kantoren staan bijvoorbeeld gewoon open.”

De bouw maakt het
Irene is geen stilzitter. Ze steekt graag de handen uit de mouwen. Daarom verruilde ze haar studie International Business and Languages voor Bouwkunde. “Ik wilde iets tastbaars, graag werken aan iets groots. Dat vind ik leuk. De bouw van het Ashram College is bijvoorbeeld een heel gaaf project. Dat is ook iets wat me aantrekt bij ADS Groep. Er zijn geen ‘standaard’ projecten, er komt veel bij kijken. Dat blijft boeien.”

En verder staat ze haar mannetje. “Ik ben praktisch van aard. Dat past ook binnen het team. Als klein meisje koos ik al voor een cursus Hout en Metaal.” Ze lacht: “Maar ik houd ook van mode. Volgens mijn collega heb ik geen dag hetzelfde aan.”

Tim Bekke maakte van zijn traineeship een dienstverband: “Ik sta vroeg op, maar als je werk leuk is, dan doe je dat graag”

Tim vertelt enthousiast: “Tijdens mijn traineeship hield ik me voornamelijk bezig met het project De Cascade in Utrecht. Een omvangrijk wooncomplex met in totaal 84 appartementen en 6 grondgebonden woningen. Nu als werkvoorbereider werk ik elke dag op deze bouwlocatie en zit ik prima op mijn plek. Zo stuur ik de ‘timmerlieden’ aan, zorg ik voor het juiste materiaal  en is een stukje planning onderdeel van mijn werkdag. Maar dat doe ik niet alleen: samen met twee ervaren uitvoerders werken we aan een succesvolle uitvoering van dit project. En dat brengt soms ook uitdagingen met zich mee. De Cascade is namelijk een project waar niets standaard aan is. Het is daarom snel schakelen binnen deze dynamische werkomgeving. Geen dag is hetzelfde; soms lopen dingen in de praktijk nu eenmaal anders. Maar met de prettige interactie die we met elkaar hebben, komen we er altijd uit.”

Leerproces
Bovendien leert Tim nog elke dag weer bij. Vooral nu hij elke dag op de bouw loopt. Hij vertelt: “Hoe pak je de techniek aan? Wat is belangrijk? Ik zie nu hoe dat allemaal in z’n werk gaat. Of denk aan de inkoop, die in de praktijk toch anders kan uitpakken. En dan hebben we ook nog de zakelijke omgang met onze samenwerkende partners; iets dat ik inmiddels ook heb geleerd. Mijn werk is veelzijdig en heeft vele aspecten. Niet alleen de techniek, maar ook de logistiek, communicatie en samenwerking spelen hierbij een rol. Dat maakt het interessant en leerzaam. Ook al moet ik er vroeg voor opstaan en maak ik lange dagen; mijn werk is zo leuk dat ik dat er graag voor over heb.”

Wij-cultuur
Maar er is meer dat de werkdag van Tim zo plezierig maakt. Hij zegt daarover: “Binnen ADS Groep heerst het gevoel van een familiebedrijf. Iedereen heeft wat voor elkaar over. Het is niet erg om fouten te maken, daar leer je van. Elke collega wordt in z’n waarde gelaten; met respect werken we samen. Dat spreekt me enorm aan. Er is geen ‘ik-cultuur’. We ondersteunen in elkaars zwakke punten en leren van elkaars sterke punten.” Kortom: een cultuur waar je als bedrijf trots op mag zijn.

Groei naar de toekomst
Maar wat als het project De Cascade straks is afgerond? Op welke manier wordt het ADS Groep-avontuur vervolgd? Tim heeft daar zeker een visie over: “Ik wil graag gaandeweg ontdekken wat ik leuk vind. Binnen ADS Groep kan dat. Het bedrijf heeft hele mooie projecten, geen standaard woningbouw bijvoorbeeld. Dat maakt en houdt het voor mij interessant. Zo vind ik het voortraject van een project ook leuk, dus onder andere meedenken in de ontwerpfase. Of met de gemeente om tafel. Ik wil ook nog graag nog een opleiding gaan volgen. Die vrijheid heb je als medewerker. Als je de juiste motivatie hebt, dan wordt er met je meegedacht. Ik wil stappen gaan maken, maar welke dat zijn? Dat moet ik nog ondervinden. Maar wat mij betreft ligt mijn toekomst ook bij ADS Groep!”

Afscheid van stagiaire Tim: wat vond hij van zijn stage?

Tim Schonenborg (18) uit Hengevelde volgt de opleiding MBO Bouwkunde en heeft 10 weken stage gelopen bij ADS Groep. Hij liep mee op de afdeling Werkvoorbereiding Bouw en blikt terug:

“Het was erg leuk om de praktijk van de bouw te zien. Op school is het veel theorie en bij ADS Groep heb ik een project van A tot Z helemaal meegemaakt. Ik heb meegeholpen met het invullen van offertes en mocht zelfs een detailtekening maken. Ook hebben we de bouwplaats in Lelystad bezocht. Fijn vond ik de goede hulp die ik van alle collega’s kreeg. Iedereen wil je wat leren. Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie en volgend jaar volgt het laatste jaar met een afstudeerstage. Daarna zou ik graag naar het HBO gaan, maar als dat niet lukt, dan ga ik graag als werkvoorbereider aan de slag.”

Aandacht voor leerlingen zorgt voor
vakbekwame medewerkers

Als erkend leerbedrijf beschikken wij over leermeesters in eigen huis. Op de werkvloer ondersteunt deze leermeester de eerste, tweede of derdejaars leerlingen die een bouwtechnische achtergrond hebben. Tijdens deze opleidingen wordt werken en naar school gaan gecombineerd. Aan het woord is Henk Scholman (chef werkplaats) die graag zijn rol als leermeester toelicht.

Inmiddels heeft Henk al meer dan 40 leerlingen begeleid en is de titel leermeester hem op het lijf geschreven:

“Het is mooi om de ‘jeugd van tegenwoordig’ wegwijs te maken in het vak. Ik zorg ervoor dat leerlingen geplaatst worden op een werkplek waar zij ook echt het vak in de praktijk leren. Het leermeesterschap geeft ons daarbij de kans om leerlingen gericht op te leiden en waar zij op den duur nodig zijn. We investeren daarbij in voldoende tijd en aandacht voor hen; dus de groep leerlingen is bij ons niet te groot. Een mooi voorbeeld van geslaagd leermeesterschap is mijn naaste collega: hij was vroeger mijn leerling en is inmiddels al meer dan 35 jaar mijn vaste collega. Wat ik van leerlingen ook hoor, is dat ze bij ons niet ‘alleen met de bezem’ hoeven te zwaaien. Ze worden echt bij het bouwproces betrokken. Dit betekent ook dat de leerlingen aanschuiven bij collegiale uitjes en zij deel uitmaken van het team.”

Dyon Meijer (19 jaar), opleiding Allround Montagemedewerker Skeletbouw
“Vanuit de opleiding kon ik direct instromen en bij ADS Groep aan de slag. Het is leuk om in de praktijk bezig te zijn en ‘niet op een stoel te zitten’. Ook is het interessant om de omgang met de machines te leren. Er heerst een prettige sfeer op de werkvloer en ik heb het naar mijn zin. Ook is het fijn om in mijn woonplaats bij zo’n mooi bedrijf te werken.”

Youri Westerik (18 jaar), opleiding Montagemedewerker
“Inmiddels werk ik iets meer dan een half jaar bij ADS Groep en maak ik alle facetten van de bouw mee. Hier kan ik alle werkzaamheden die belangrijk zijn voor mijn opleiding uitvoeren. En de sfeer is goed! Ik ga nog een dag in de week naar school om de theorie te leren.”

De stage van
Ruben Mensink

"De eerste tien weken loop ik eigenlijk een normale stage. Dus ga ik meelopen in de engineering. Daarna volgt de afstudeeropdracht van een half jaar. Deze opdracht houdt voor mij in dat ik me bezig ga houden met de engineering van een aantal containerelementen waarin een pomp-/filterinstallatie wordt geplaatst."

Ruben vertelde eerder al hoe hij zijn vorige stage heeft ervaren. Dit was zijn verhaal: “Ik heb bij ADS Groep kennisgemaakt met een heel bijzonder aspect binnen de werktuigbouw. Het was voor mij heel interessant om te mogen kijken op rioolwaterzuiveringen en echt te zien hoe het er daar aan toe gaat. Zowel op kantoor als op de projecten zelf kreeg ik goede begeleiding van de mannen die dat niet alleen heel goed kunnen, maar het ook nog eens leuk vinden om studenten wat te leren.”

Stagiairs die terugkeren bij ADS Groep; daar worden we enthousiast van. Ruben Mensink liep eerder al stage op de afdeling Water in de rol van Engineer. Ruben studeert middenkader engineering op het ROC van Twente in Hengelo en gaat voor zijn afstudeerstage wederom op de afdeling Water als Engineer aan de slag.